Акатист светом Илији

Наменске молитве, За бољи живот

Акатист Светом Илији доноси дубоку духовну снагу и утеху верницима. Растите у вери, пронађите наду и благослов уз Божју помоц́.

О светом Илији

Свети Илија, пророк из Старог завјета, живио је у 9. стољећу прије Криста за вријеме израелског краља Ахаба. Борио се против идолатрије међу израелским народом који је служио боговима попут Баала. Илија је познат по својим пророчким даровима, укључујући предвиђање суше. Изазвао је натјецање с свећеницима Баала, гђе је Бог послао ватру с неба да уништи Илијин жртвеник, док су молитве Баалових свећеника остале неуслишане. Након тога је побјегао од краљице Језабеле, но на брду Хоребу имао је сусрет с Богом који га је охрабрио за даљње пророковање. Свети Илија је познат и по чудима, попут подизања ђечака из мртвих. Према Библији, није умро, већ је узет на небо на кочији вођеној коњима. Свети Илија симболизира храброст и вјеру те се сматра једним од највећих пророка.

Зашто молити акатист Светом Илији?

Свети Илија је познат као снажан заговорник и заштитник верника. Верује се да има посебан утицај на небо и да се може залагати за нас пред Богом. Молитва акатиста Светом Илији нам омогуц́ава да се повежемо са његовом светошц́у и измолимо његово заступништво у нашим потребама и молитвама. Познат је и као пророк ватре и противник идолопоклонства. Молитва акатиста Светом Илији може нам помоц́и да се обратимо Богу, избегнемо идолопоклонство и живимо по вољи Божијој. Пружа духовну снагу и храброст за суочавање са изазовима и искушењима у животу. Осим тога, молитва акатиста Светом Илији пружа духовну утеху, мир и наду. Овом молитвом изражавамо своје срце пред Богом, поверавамо му своје бриге и тражимо духовно освежење. Помаже нам да се повежемо са Божјим присуством и осетимо његову близину.

Нашем духовном узрастању може допринети и редовно читање молитве акатиста Светом Илији. Помаже нам да продубимо своју везу са Богом, развијемо истрајност у молитви и продубимо наше разумевање духовног живота. Важно је напоменути да молитва није магична формула која аутоматски решава све проблеме, вец́ је начин комуникације са Богом и отварања срца његовој вољи. Молитва акатиста светом Илији може бити корисна као средство духовног раста, утехе и тражења заступништва светог Илије, али наша вера и однос са Богом треба да буду основни у нашем духовном животу.

Акатист светом Илији

Кондак 1

Пророче Божији Илија, Богом изабрани да ослободиш Израиљ од преваре Ваалове, страшни изобличитељу неправедних царева, који си просијао пламеном ревношћу према Богу Сведржитељу, светошћу живота и чудима, који си узнет телом на небо и који ћеш претходити Другом доласку Христовом, теби певамо похвалне песме; а ти, како имаш велику слободу пред Господом, од сваких зала и невоља ослободи нас који ти побожно певамо:

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо другог доласка Христовог.

Икос 1

Часним твојим животом у телу био си, пророче, анђео ревношћу према Богу. Јер још када си био дете, отац твој Савах виде светле анђеле како говоре са тобом, повијају те у огањ и хране пламеном, што је предсказивало пламену ревност твоју према Богу, силу речи твојих и живот сјајан као светлост. Због овога ти са дивљењем кличемо овако:

Радуј се од вечности изабран за службу спасења синова Израиљевих;

Радуј се од утробе материне предодређени за гласника божанске истине и побожности;

Радуј се ти који си преславним на теби виђењем задивио свога родитеља;

Радуј се ти који си од младости заволео девичанску чистоту и усамљеност;

Радуј се ти који си презревши сујету овога света и сва његова блага, своју душу потпуно посветио Богу;

Радуј се ти, од Бога озарен светлошћу премудрости и од детињства напојен побожношћу.

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 2

Видећи безбожност и разврат у Израиљу, преславни пророче, ти си био веома жалостан духом и распламтео си се ревношћу за славу Божију, јер се синови Израиљеви поклонише мрским идолима и одступише од истинитог Бога коме све небеске силе са страхом кличу: Алилуја.

Икос 2

Безакони цар Израиљски Ахав, омрачивши свој разум злом вољом, остави истинитог Бога Сведржитеља и клањаше се мрском идолу Ваалу, па и у своме царству умножи клањање идолима и безбожност. А ти, пророче, испуњен великом ревношћу према Богу, слободно си изобличио цара и објавио му да за казну њему и царству три године и шест месеци неће бити кише ни росе, и глад велика биће у целој земљи. Дивећи се толикој ревности твојој и великој смелости према Богу, са љубављу ти кличемо:

Радуј се смели проповедниче истине и јаки браниоче побожности;

Радуј се ревносни изобличитељу безбожности;

Радуј се ти, који си умолио многотрпељивог Бога да казни непокајане грешнике;

Радуј се ти, који си својим речима затворио небо и плодну земљу учинио неплодном;

Радуј се ти, који си за безбожне људе измолио трогодишњу глад;

Радуј се јер свевишњи Господ дарова тебе Ахаву као некада Мојсеја фараону;

Радуј се, Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 3

Предивни пророче, силом молитава твојих заиста се затвори небо и не паде киша три године и шест месеци и беше глад велика по целој земљи, да би се бар знојем и глађу мучени безбожни људи покајали и обратили ка Господу, скрушено му певајући: Алилуја.

Икос 3

Имајући велику доброту према теби, пророче, Господ хтеде да те одвоји од безбожних синова Израиља, да са њима не трпиш глад и жеђ и нареди ти да идеш на поток Хорат, где су те гаврани хранили, доносећи ти хлеб и месо. Зато ти приносимо ове похвале:

Радуј се ти, који си постом и молитвом одбацио све земаљске и сујетне помисли;

Радуј се ти, који си молитвом и мислима о Богу уперио ка небу свој ум;

Радуј се славо патријараха и лепото пророка;

Радуј се похвало девственика и славо преподобних;

Радуј се учитељу светитеља и сило мученика;

Радуј се јер си безбожјем и неверјем ослепљене синове Израиљеве обратио на пут истине.

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 4

Пророче, велика бура која руши горе претходила је приближавању теби Господа на Хориву; тада би земљотрес и у земљотресу не би Господ, а по земљотресу огањ, и не би Господ у огњу, а по огњу чу се тихи глас и ту се теби јави Господ, чије присуство осетивши покрио си лице своје плаштом, са страхом и радошћу кличући му: Алилуја.

Икос 4

Чувши безбожни цар Ахав твоју заповест да се сакупе на гору Кармил сва племена Израиљева и доведу на њу безбожне пророке Ваалове, одмах их све сабра и сам дође тамо. А ти, ревнитељу славе Божије, хотећи да потпуно посрамиш мрске идоле и прославиш истинитог Бога, заповедио си да се спреме две жртве и не запаливши огањ, рече: И биће Бог који да огањ, тај је Бог. Чувши то сви људи рекоше: Добра је реч Илијина, нека буде тако. А ми, величајући те кличемо:

Радуј се велики посланиче цара небеског и гласниче његових заповести;

Радуј се чврсти дијаманте ревности и непоколебиви стубе побожности;

Радуј се силни заштитниче истине и чврсти борче против непријатеља Божијих;

Радуј се искоренитељу безбожности и сејачу побожности;

Радуј се пламени ревнитељу Божије славе,

Радуј се јер ћеш и у последње дане света проповедати истинитог Бога и изобличавати бедног антихриста.

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 5

Тебе, Богом послану звезду мишљаше да угаси безбожна царица Језавеља; испунивши се мржњом према теби због погубљења њених гнусних пророка, хтеде да те убије. И отврдну њено срце и не хтеде веровати твојим чудима, пророче, ни познати истинитог Бога коме ти певаш: Алилуја.

Икос 5

Свехвални пророче, видећи сви људи Израиљеви како после твоје молитве сиђе са неба огањ на твоју жртву и сву је спали, уништивши дрва, и камен, и земљу и воду, падоше на колена говорећи: Заиста је Господ Бог истинити Бог. И повероваше људи у Бога, јер си ти гнусне пророке поклао. Славећи свемоћног, чудотворног Бога, теби, његовом угоднику кличемо овако:

Радуј се ти који си задобио заиста превелику смелост пред Богом;

Радуј се ти који си знацима и чудима утврдио божанску истину;

Радуј се јер си, посрамивши демонску превару, прославио истинску веру;

Радуј се ти који си просветио невернике истинитим знањем о Богу;

Радуј се ти који си троструким сипањем воде на жртвеник јавио тајну Пресвете Тројице;

Радуј се јер се сва природа теби покоравала, а огањ и вода су ти служили.

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 6

Јавио си се, пророче, као проповедник истинитога знања о Богу и побожности, не само у Израиљу него и у земљи незнабожачкој, јер си послан од Господа у Сарепту Сидонску жени удовици да се прехраниш, а и да њу саму прехраниш у време глади; имајући чудотворну благодат да чиниш чуда, умножио си у њеном дому обилно брашно и уље док није прошло време глади, и удахнувши му дах три пута после твоје молитве, васкрсао си њеног умрлог сина, појући чудотворном Богу: Алилуја.

Икос 6

Пророче, просијавши великом ревношћу према Богу Сведржитељу, веома си се ожалостио што његов завет оставише синови Израиљеви, његове олтаре срушише и пророке побише. А Господ за утеху твоју објави ти како није цео Израиљ одступио од њега него има 7. 000 тајних слугу својих, који се нису поклонили Ваалу. Зато, сећајући се ревности твоје ка Богу, певамо ти са побожношћу овако:

Радуј се верни служитељу и блиски слуго Господњи;

Радуј се угледу и похвало побожних пастира;

Радуј се учитељу спасења и просвећење оних у тами;

Радуј се ти, који помажеш победницима истине и укрепљујеш их у њиховим подвизима и страдањима за правду;

Радуј се јер си горео пламеном серафимске љубави према Богу;

Радуј се јер и Господ у свему слушаше тебе и по молитви твојој све чињаше.

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 7

Хотећи човекољубац Господ да покаже своје милосрђе грешницима који се кају, по свршетку прореченог времена глади, посла по молитви твојој, пророче, и речима уста твојих обилну и тиху кишу на жедну земљу; а синови Израиљеви удостојивши се толике милости, са скрушеним срцем благодарно ускликнуше Богу: Алилуја.

Икос 7

Безбожни цар Ахав својим безакоњима додаде зло дело кад нареди да убију невиног Навутеја и оте његов виноград. Зато, изобличивши неправедног цара, прорекао си му, пророче, да где је убијен Навутеј тамо ће и његову крв лизати свиње и пси, и жену његову појешће пси и цео дом његов ће се истребити. Знајући да се страшно ово пророчанство испунило, ужасавамо се кличући:

Радуј се страшни осветниче неправедних и силних;

Радуј се моћни заступниче сиротих и напаћених;

Радуј се укоритељу оних који не поштују свете празнике Православне цркве;

Радуј се победниче дрских хулника имена Божијег;

Радуј се ти, који си речима као громом поражавао безаконике;

Радуј се ти који си знао будућност и оно што је далеко, прорицао као блиско.

Радуј се, Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 8

Чудно и надприродно старање за тебе, пророче, показа Господ када нареди прождрљивим гавранима који ни своје младунце не хране, да тебе хране у време глади на потоку Хоратовом, где си стално био на молитви и у мислима о Богу, певајући му: Алилуја.

Икос 8

Пророче Божији, био си сав украшен великим смирењем, зато си стотину војвода са војницима који су са гордошћу дошли да те одведу безбожном цару Охозији, спалио огњем, а Авдија који је смирено дошао теби и који је хранио пророчке ученике, помиловао си. Зато ти приносимо ове похвалне песме:

Радуј се укротитељу и каратељу гордих, покрове и заштито смирених;

Радуј се који караш подмитљиве судије, помоћниче праведних судија;

Радуј се савезниче у рату правоверним војницима, победниче нечестивих непријатеља;

Радуј се премудрошћу обучен као оклопом и правдом као штитом ограђен;

Радуј се наоружан ревношћу према Богу као мачем и постом као крилима окриљен;

Радуј се покривени вером као шлемом спасења и овенчан љубављу као пресветлим венцем.

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 9

Свако људско биће задивљено је како си ти, предивни пророче, ишао 40 дана без хране и пића до горе Хорива, где си се удостојио преславног виђења и преслатке беседе Господа Сведржитеља, појући му: Алилуја.

Икос 9

Учени говорници не могу довољно да разумеју и објасне како ти, велики Илија, иако си био у човечијем телу и подложан страстима као и ми, беше узнет на небо на посланим ти огњеним колима са огњеним коњима. Славећи Господа који те је прославио и дивећи се уздизању твоме, побожно ти певамо:

Радуј се ти, који си предивним уздржањем умртвио у себи старога човека;

Радуј се ти који си огњем ревности према Богу попалио у себи телесне помисли;

Радуј се ти који си својим преселењем на небо обрадовао род људски и уверио га у живот вечни;

Радуј се ти који си славом и чашћу надприродно од Бога удостојен и прослављен више од свих древних пророка;

Радуј се ти, кога су ангелски ликови радосно дочекали;

Радуј се јер твоје име поштује цео свет и ревност Твоја према Богу веома се прославља.

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 10

Желећи да спасеш људе Израиљеве од обмане Ваалове, свеблаги Господ обуче те божанском влашћу и силом, и изабра тебе, велики пророче, за оруђе воље своје, да обратиш невернике, поправиш грешнике, просветиш оне у мраку и све научиш да кличу Богу: Алилуја.

Икос 10

Пресвети пророче, буди нам тврђава и заштита, твојим моћним заступништвом умањи праведни гнев Божији који погађа нас, грешне и непотребне, сушом и глађу и убитачним ветровима и болестима, да избављени од невоља благодарно кличемо теби:

Радуј се ти, који си својим молитвама затворио и отворио небо и од Бога измолио плодност и неплодност земљи;

Радуј се ти, који си својим заступништвом пред Богом довео на растиње мирну кишу и животворну росу;

Радуј се ти, који стишаваш морске валове и страшне буре и по вољи Божијој управљаш громовима и муњама;

Радуј се ти који си укротио штетне ветрове и смртоносне ране које су погодиле људе и стоку;

Радуј се храниоче сиромаха и удовица и покровитељу издашних људи;

Радуј се јер поражаваш нечестиве хулнике и гонитеље праве вере, и злобне духове гониш од слугу Божијих.

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 11

Пророче Божији Илија, прими од нас умилно наше певање, као што си примио молбу Јелисејеву да дух који је у теби, буде двострук у њему и када си, узносећи се на небо, пустио њему твој плашт, који он узе, раздели као и ти раније јорданске воде и постаде наследник Божије благодати која је у теби дејствовала. Тако и нас покриј плаштом милости твоје од свих невоља и мука да са благодарношћу кличемо Богу: Алилуја.

Икос 11

Свехвални пророче, био си сјајно светило у Израиљу, сијајући животом равноангелским, и мудрошћу и необичном ревношћу према Богу и преславним чудима, просвећујући људе истинитим знањем о Богу и разгонећи мрак идолопоклонства. Зато ти певамо похвалне песме:

Радуј се блистава звездо која сијањем својим озараваш целу васељену;

Радуј се светлосна свећо која непрестано гориш и просвећујеш оне који седе у тами;

Радуј се озарени духом премудрости и разума и испуњен духом воље и снаге;

Радуј се просвећени духом знања и побожности и напојен духом страха Божијег;

Радуј се украшени великим врлинама и преславним чудима;

Радуј се јер си на земљи испуњавао закон Божији и помазивао си пророке и цареве.

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 12

Прехвални пророче, беше ти дана велика благодат од Бога, јер си у своме земаљском животу пророковао и чинио дивна чуда, а затим си надприродно био узнесен телом на небо; по узношењу твоме чудесно си се јавио на Тавору преображеном Господу и са њим си говорио. И до данас не престајеш чинити чуда и точити милости и исцелења онима који те усрдно поштују и Богу верно кличу: Алилуја.

Икос 12

Певајући о твојој пламеној ревности према Богу и животу равноангелском, твојим дивним и преславним чудима и великој милости Божијој према теби, хвалимо те велики пророче Илија; али не могући достојно изразити величину и славу твоју, смерно ти кличемо овако:

Радуј се ковчеже божанске славе и најчаснији храме Пресвете Тројице;

Радуј се светиљко непролазне Цркве и мирисни цвете божанског раја;

Радуј се руководитељу побожних пустињака, наставниче и окрепљење монаха,

Радуј се јер грешнике побуђујеш на покајање и целом хришћанском роду посредујеш за живот вечни;

Радуј се јер се у светлости светих наслађујеш неизреченом славом и непрестано славиш Бога;

Радуј се јер ћеш на крају времена извршити велика знамења и чуда за утврђење људи у истинитој вери и обличавање антихриста.

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 13

О предивни и преславни пророче Божији Илија, превелики ревнитељу за Бога, који си кишу и сушу, плодност и неплодност земље од Бога измолио, чуј ову малу молбу коју ти побожно приносимо и твојим топлим заступништвом код Бога сачувај нас од суше, глади и смртних болести и дај нам чистоту ваздуха и плодност, и дух праве вере и побожности да се, избавивши се од вечних мука, удостојимо рајске среће певајући Богу: Алилуја. (Трипут)

Икос 1

Часним твојим животом у телу био си, пророче, анђео ревношћу према Богу. Јер још када си био дете, отац твој Савах виде светле анђеле како говоре са тобом, повијају те у огањ и хране пламеном, што је предсказивало пламену ревност твоју према Богу, силу речи твојих и живот сјајан као светлост. Због овога ти са дивљењем кличемо овако:

Радуј се од вечности изабран за службу спасења синова Израиљевих;

Радуј се од утробе материне предодређени за гласника божанске истине и побожности;

Радуј се ти који си преславним на теби виђењем задивио свога родитеља;

Радуј се ти који си од младости заволео девичанску чистоту и усамљеност;

Радуј се ти који си презревши сујету овога света и сва његова блага, своју душу потпуно посветио Богу;

Радуј се ти, од Бога озарен светлошћу премудрости и од детињства напојен побожношћу.

Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо Другог доласка Христовог.

Кондак 1

Пророче Божији Илија, Богом изабрани да ослободиш Израиљ од преваре Ваалове, страшни изобличитељу неправедних царева, који си просијао пламеном ревношћу према Богу Сведржитељу, светошћу живота и чудима, који си узнет телом на небо и који ћеш претходити Другом доласку Христовом, теби певамо похвалне песме; а ти, како имаш велику слободу пред Господом, од сваких зала и невоља ослободи нас који ти побожно певамо: Радуј се Илија, велики пророче, славни претечо другог доласка Христовог.

Закључак

Акатист Светом Илији има свој значај и благослов за вернике. Овом молитвом повезујемо се са духовним наслеђем Светог Илије, његовом храброшц́у и вером у Бога. Омогуц́ава нам да тражимо заступништво Светог Илије у својим потребама, даје духовну снагу, срећу и храброст у суочавању са изазовима, доноси утеху, мир и наду. Наша вера и однос са Богом треба да буду темељни у нашем духовном животу, а молитва акатиста Светом Илији може бити драгоцено средство духовног раста, утехе и тражења заступништва Светог Илије. Кроз овај посебан облик молитве имамо прилику да доживимо снагу и утицај Светог Илије у нашем животу и да се надахнемо његовим примером храбрости, вере и непоколебљивости у служби Божјој.

Podelite molitvu: