Акатист Покрову Пресвете Богородице

Наменске молитве, За бољи живот

Акатист Покрову Пресвете Богородице моћна је молитва која доноси благодати. Откријте историју, симболику и начин молитве овог посебног акатиста.

О Акатисту Покрову Пресвете Богородице

Акатист Покрову Пресвете Богородице је дубоко укоријењена молитвена пракса у православном хришћанству, посвећена благодати и заштити коју пружа Пресвета Богородица. Ова моћна молитва има способност да донесе мир, утеху и исцељење верницима у њиховим најтежим тренуцима. Кроз двадесет шест стихова и тринаест контакиона, Акатист Покрову одражава дивљење Богородици и изражава захвалност за њену неизмерну љубав и близину. Верници широм света сведоче о чудесним искуствима која су доживели кроз ову молитву, искусивши оздрављење, ослобођење од тешкоћа и присуство Божје благодати. Било да се моли у цркви, манастиру или код куће, Акатист Покрову Пресвете Богородице представља снажан израз вере и молитве која повезује вернике са Пресветом Богородицом, молећи за њен заговор и заштиту у свим животним ситуацијама.

Историја Акатиста Покрова Пресвете Богородице

Акатист Покрову Пресвете Богородице потиче из православног хришћанства и има богату историју. Његово порекло сеже у 9. век, када је Свети Андреј, архиепископ Цариграда, доживео визију Пресвете Богородице која је прекрила вернике својим плаштом. Инспирисан тим догађајем, Свети Андреј је написао први Акатист Покрову, који се касније развио у комплетну молитву. Овај акатист је постао популаран у православној традицији и до данас се редовно моли, као израз дубоког поштовања према Пресветој Богородици и њеној улози као заштитнице и заговорнице верника.

Акатист Покрову Пресвете Богородице

О, Пресвета Ђево, Мати Господа вишњих Сила, Царице неба и земље, свемоћна Заступнице града и земље наше! Прими ово похвално и благодарно појање од нас недостојних слугу Твојих и молитве наше узеси ка престолу Бога Сина Твога да милостив буде нама грешнима и да благодат Своју распростре на оне што поштују свечасно Име Твоје и клањају се са вером и љубављу чудотворној икони Твојој. Јер ми нисмо достојни да се Он смилује на нас, ако Га Ти, Владичице, не умилостивиш за нас, пошто Ти све можеш код Њега. Зато прибегавамо Теби као сигурној и брзој Заступници нашој: услиши нас који се молимо Теби; заклони нас свемоћним покровом Својим и измоли у Бога, Сина Свога, пастирима нашим ревност и бригу за душе наше, градоначелницима – мудрост и силу, судијама – правду и непристрасност, наставницима – разум и смиреноумље, супрузима – љубав и слогу, деци – послушност, злостављанима – стрпљење, увредиоцима – страх Божији, тужнима – благодушност, радоснима – уздржљивост, а свима нама дух знања и побожности, дух милосрђа и кротости, дух чистоте и правде.

О, Пресвета Госпођо, смилуј се на немоћне људе своје: расејане сабери, заблуделе на прави пут изведи, старост подржи, младеж оцеломудри, децу васпитај и погледај на све нас погледом милостивог заступништва Твог, подигни нас из дубине греховне и просвети очи срца нашег да гледају на спасење; милостива нам буди овде и тамо: у крају где ћемо се налазити после пресељења са земље и на Страшном Суду Сина Твог, а оце и браћу нашу што су се у вери и покајању преставили из живота овог, уврсти у вечном животу са анђелима и са свима светима. Јер Ти си, Госпођо, слава небеских и земаљских бића, Ти си по Богу нада и заступница свију нас који Ти са вером прибегавамо. Теби се дакле молимо и Теби, као свемоћној Помоћници, предајемо сами себе, и један другог, и сав живот свој, сада и увек и кроза све векове.

Амин!

Закључак

Уздижући своје молитве кроз Акатист Покрову Пресвете Богородице, православни верници откривају снагу и благодат Божје Мајке. Нека нам Пресвета Богородица буде путоказ и заштита у свим животним изазовима. Ујединимо се у молитви и препознамо њену неизмерну љубав и пажњу.

Podelite molitvu: